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November 24, 2009

BY FACSIMILE (212-306-7144) & REGULAR MAIL
Joseph P. Parkes, S.J.

Chairman

New York City Campaign Finance Board

40 Rector Street, 7° Fl.

New York, New York 10006

Re: Request for Advisory Opinion

Dear Chairman Parkes:

In Advisory Opinion No. 2008-7 (Nov. 3, 2008), the Campaign Finance Board
addressed the effects of the term limits repeal on the Campaign Finance Program.
Specifically, the CFB permitted candidates who had been running an active 2009 campaign to
“use the same committce that was originally intended for a 2009 election for the 2013
clection,”' Advisory Opinion No. 2008-7. Pursuant to that advisory opinion, these 2009/2013
committees will next submit disclosure statements to the CFB when “the first [CFB] disclosure
statement of the 2013 election cycle” is due. Id.?

In each instance, the committee would previously have been identified to the CFB on a
2009 election filer regisuation form as the principal or primary committee authorized for the
2009 election. See CFB Rule 1-11 and CFB Filer Registration ~ 2009 Elections at sec. 3, The
2009 filer registration form also required candidates and treasurers to verify that committee’s
compliance with the Campaign Finance Program requirements applicable to contributions

~ ! The 2008 advisory opinion permitted two classes of candidates to use their original 2009 authorized committee
for the 2013 clection: (1) those authorizing a new 2009 committee for re-election to the office they currently held;
and (2) those choosing not to run for City office in 2009.

* According to Advisory Opinion No. 2009-8 (Oct. 29, 2009), discussed infra, the due date would be July 15,
2010.
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accepted for the 2009 election and to verify “that the information on this document is true and
complete to the best of my knowledge and belief.” CFB Filer Registration - 2009 Elections at
sec. 17 and 18. Based on Advisory Opinion No. 2008-7 and thesc factual submissions in the
filer registration form, it is fair to characterize these committees as originally authorized for
and involved in an election other than the 2013 election.

This 1s precisely why, in Advisory Opinion No. 2009-8 (Oct, 29, 2009), the Board
interpreted the Act’s requirement that participating candidates not authorize a principal
committee that was “otherwise active for any election prior to the election(s) covered by the
candidate’s certification” (o be a prohibition against authorizing a committee that “has been
‘active’ for [a prior] election cycle.” See NYC Admin. Code §3-703(1)(e). Activity in the
2009 election cycle, covering January 12, 2006 o January 11, 2010, is demonstrated if the
candidate filed a filer registration form for the 2009 election or received contributions or made
expenditurcs in that time period. Advisory Opinion No. 2009-8. Pursuant to Admin. Code
§3-703(1)(e), a participating committee in the 2013 election may not authorize a committee
active in the 2009 cycle for the 2013 election and maintain eligibility for public financing in the
2013 election. Advisory Opinion No. 2009-8.°

The new advisory opinion, No. 2009-8, prohibits the use of limited liability company
(LLC) and partnership contributions raised by some (but not all) 2009 committees in the 2013
clection cycle, See Advisory Opinion No. 2009-8 at fn. 11. It also denies public matching
funds in the 2013 election for contributions received in the 2009 election cycle by some
candidates (but not all). See, e.g., id. at fn. 8. We maintain that Advisory Opinion No. 2009-
8 does not go far ecnough and does not achieve a fair and equitable result. That opinion’s
proscriptions pertain only (o those classified as “Other Candidates.” The new opinion leaves
untouched the LL.C and partnership contributions and matching claims of the 2009/2013
committees discussed in the prior Advisory Opinion No. 2008-7.

Taken together, Advisory Opinions Nos. 2008-7 and 2009-8 do not treat opposing
candidates fairly, and do not encourage competitive races, because they allow some candidates
10 use LLC and partnership contributions in the 2013 election cycle, but deny such permission
to their opponents. This disparate treatment of opposing candidates is contrary to the intent of
the Act.

Similarly, these two opinions exacerbate fundraising disparitics among opposing
participating candidates in the 2013 election. It is contrary to fair competition and the intent of
the Act to invalidate matching claims for all contributions some candidates raised in the 2009

> Yet Advisory Opinion No. 2008-7 seems (o intend precisely that result for the two classes of candidates i
describes.
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election cycle, while continning to pay public matching funds for contributions other candidates
raised in the 2009 election cycle

We therefore have two questions.

1. May limited liability company and partnership ontributions be used in the 2013 election?

We urge the Board (o answer this question in the negative. The 2008 advisory opinion
is silent on whether the 2009/2013 committee may use contributions accepted from LLCs and
partnerships in the 2013 election. The 2009 advisory opinion prohibits the use of such
contributions by “Other Candidates” only. See Advisory Opinion No. 2009-7 at fn, 11, supra.

Local Law No. 34 of 2007 prohibited the acceptance of contributions from LLCs and
partnerships in future elections. See NYC Administrative Code §3-703(1)(I). Contributions
from these sources for the 2009 election were “grandfathered” for the 2009 election, if
received by December 31, 2007, because the 2007 amendment took effect in the midst of the
four-year 2009 election cycle. See City of New York, Local Law 34 (2007) at §40, as
amended by Local Law 67 (2007), ‘

Unlike the 2009 election cycle, however, acceptance of LLC and partnership
contributions is prohibited from the start of the 2013 election cycle, The use of contributions
from such prohibited sources in the 2013 election cycle is therefore confrary to the intent of the
2007 legislation. Permission for some candidates to use such funds would grant @ windfall at
odds with the legislation’s purpose and would be unfairly available to only a select few
candidates. Such a result is contrary to “the Program'’s goal of promoting fair competition
among the candidates competing in the same clection.” See Advisory Opinion No. 2009-4
(Apr. 14, 2009).

LLC and partnership consributions may be readily excluded from use in the 2013
elections pursuant to the CFB’s rules governing the use of surplus funds. See Rule 1-07(c)
(candidates have the burden of demonstrating that surplus funds “do not derive from ...
contributions from sources prohibited by the Act or the Charter”); see also Advisory Opinion
No. 2009-8 (requiring two committees and then prohibiting inclusion of prohibited
contributions in transfers from the 2009 committee 1o the 2013 committee). Finally, imposing
2 uniform standard for all candidates and contributions in the 2013 election cycle is consistent
with the Board’s approach in implementing other changes made by the 2007 legislation. See,
e.g., Advisory Opinion No. 2008-1 (Mar. 13, 2008) (imposing a uniform $175 cap on
matchable contributions, including those received prior to the effective date of the 2007
legislation).
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2. Are contributions originally accepted for the 2009 election matchable with public funds
in the 2013 election?

We urge the Board to answer this question in the negative,
Advisory Opinion No. 2008-7 states:

contributions in the “frozen” committee would be cligible for matching funds for =
2013 election. See Rule 1-07(a).*

Rule 1-07(a) states, in its entirety:
Funds Originally Received for Other Electicns.

(a) Use, Funds originally received by a committee not otherwise involved in a covered
election may be used in a covered clection subject to the requirements of this rule, but
may not be claimed as matchable contributions for that election,

We respectfully submit that Rule 1-07(a) is not authority for the proposition that any
contributions are matchable,

In contrast, CFB Rule 5-01(d)(8), which is not referenced in Advisory Opinion No.
2008-7, appears to be a clear and definitive basis for not matching contributions originally
received for a 2009 clection with public funds in a 2013 election. Rule S5-01(d)(8) states, in its
entirety:

(d) Validity of matchable contribution claims and projected rate of invalid claims. The
Board shall not make payment for any marchable contribution claim it determines or
projects to be invalid. The Board shail consider the following factors in determining
that matchable contribution claims are invalid and in projecting a rate of invalid
matchable contribution claims:

L

(8) contributions originally received for elections other than the election in which the
candidate is currently a participant, as described in Rule 1-07....%

* The quoted statement pertains to candidates seeking re-clection in 2009. This notion is later reiterated in the
2008 advisory opinion for candidates who decide not to run in the 2009 elecdon, but without any citation to legal
authority: *[fJunds in the [2009/2013] committee will be eligitle for public matching for a 2013 election.”

¥ Advisory Opinion No. 2009-8 also cites Rule 1-07 as a basis for not matching 2009 election cyele contributions



v

GENOVA, BURNS &VERNOIA ATTORNEYS-AT-LAW

Joseph P. Parkes, S.J.
November 24, 2009
Page 5

Contributions that were originally received - and claimed as matchable - for the 2009 election
therefore do not appear to be matchable for the 2013 election.

This result is consistent with the New York City Campaign Finance Act's definition of
“matchable contribution,” NYC Administrative Code §3-702(3). The definition encompasses
contributions “for all covered elections held in the same calendar year....” Id. (emphasis
added). Thus, the law does not appear to contemplate that a matchable contribution for a
covered election held in one calendar year could also be matchable for a covered election held
in a later calendar year.

Further, as discussed above, the Board’s most recent opinion, No. 2009-8, denies
public marching funds in the 2013 election for contributions recetved in the 2009 election cycle
by those it classifies as “Other Candidates.” See, e.8., Advisory Opinion No. 2009-8, at fn.
8, supra. There is no explicable or rational basis for invalidating 2013 clection matching
claims on all 2009 election cycle contributions for some, but not all, participating candidates,

The purposes of and public policies reflected in the Act overwhelmingly support not
paying public funds in the 2013 election on the basis of any coniributions originally received
for the 2009 election.

First, matching such contributions would exacerbate financial disparitics between
participating candidates in the same election, contrary to the fair competition and level playing
ficld intended by the Act. The Board has consistently found this policy to trump competing
considerations. See, e.g., Advisory Opinions No. 2001-12 (Sept. 20, 2001), No. 2005-1 (Apr.
29, 2005) and No. 2009-4, supra.

Second, public campaign financing was not designed as an entitlement; rather, the Act
directs the Board not to make payment unless the candidate demonstrates eligibility.  See
Admin. Code §3-705(1). Indeed, there are no countervailing “reliance” considerations on the
part of the 2009/2013 committccs. These contributions were raised during the time the
candidate was seeking 10 establish public funding eligibility for the 2009 election, as is
demonstrated by the 2009 filer registration form and CFB discloguge Statements submitted by
the candidate and his or her campaign committee. Those disclosure statements included
matchable contribution claims for the 2009 election. Most of the contributions at issue were
raised prior to the change in the term limits law, the jssuance of Advisory Opinion No. 2008-7,

i the 2013 election.
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and any inkling that these contributions could or would be used in the 2013 election.’

Third, the Board is trustee of taxpayer dollars held in the New York City Campaign
Finance Fund. NYC Charter §1110; Admin. Code §3-709(1). These public funds must be
administered in a responsible and fiscally prudent manner. Disbursing public funds to match
(at a 6:1 rate) contributions originally received for a different election (2009) than the election
(2013) for which funds will be appropriated in the annual City budget raises serious concerns,
especially in the absence of clear legal authority and direction to the Board that it pay public
matching funds on such a basis.

We understand that the Board has found it necessary to take a somewhat different
approach in identifying matchable contributions for special elections to fill vacancies. Those
circumstances are distinguishable, however, due to the irregularity and brevity of special
election campaigns. Indeed, CFB rules expressly 1eserve to the Board authority to provide for
“special requirements and procedures” in a special election, including “a standard for
determining the total amount of surplus funds from previous clections.” Rule 1-06. The
Board’s cxceptional approach to special elections, however, does not provide authority or
guidance in setting the rules of the road for a regular, four-year clection cycle

As it stands, Advisory Opinion Nos. 2008-7 and 2009-8 provide an extraordinary
benefit for some participating candidates: relief from the enforcement of Admin. Code §3-
703(1)(e). This allows these select candidates to authorize committees active in the 2009
election as their principal commitrees for the 2013 election without losing their public financing
cligibility entirely. The Board then denies this permission to their participating opponents (the
“Other Candidates” described in Advisory Opinion No. 2009-8, as well as other candidates not

¢ Moreover, the Board has made clear thar srguable reliance coasiderations will not restrain the Board from
issning & superseding advisory opinion. See Advisory Opinion No. 2009-8 at fn. 7 ("To the ¢xtent candidates
believe they were given advice by Board staff in contravention of this Opinion [No. 2009-8), this Opinion
supersedes any such advice").

? Likewise, Rule 1-04(f), which sets forth a presumption that contributions are “presumed 1o be accepted for the
first election in which the participant ... 15 a candidate follcwing the day that it is received”, is not helpful in
answering our quesuon. (Advisory Opinion No. 2009-8 ceriainly suggests as much by c¢ontaining no citation to
this rule.) CFB rules define “candidate” 10 mean a candidats as defined in New York Elegtion Law Article 14,
Rule 1-02. Election Law Art. 14 defines candidate as including an individusl who hag “received contributions or
made expenditures .. with a view io bringing about his nomination for election, or election, to any office....”
N.Y. Election Law §14-100(7), Neither obtaining a place on the ballot nor making a public declaration of
candidacy is necegsary to make an individual a candidate. Thus, the CFB provides for the submission of a
Verification of Terminated Candidacy form for candidates wto are not on the ballot or have ¢eased campaigning.
See Rule 2-09. Advisory Opinion No. 2008-7, in fact, directed candidates “who have been running an-active
2009 campaign, bui now choose to delay running until 2013” 1o submit a termination of candidacy form in order
to “receive the benefits™ of the opinion.
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described in either advisory opinion). To then go further by matching the 2009 election cycle
contributions of select candidates with public funds in the 2013 election, but not matching such
contributions of other candidates, would create an extreme benefit available only to these select
candidates, a result utterly inconsistent with the fandamental goals of public financing under
the Act,

The CFB must ensurc fair ground rules for the 2013 election cycle before it
commences. We therefore urge the CFB to clarify and, to the cxtent necessary, supersede
Advisory Opinion No. 2008-7 so that (1) no candidate . may use contributions received from
LLCs and partnerships in the 2013 election, and (2) no contributions originally received by a
200972013 committee in the 2009 election cycle will be matched with public funds in the 2013
election. .

Thank you.
Very truly yours,

GENOVA, BURNS & VERNOIA

k_".—.’_—_ 54
LAURENCE D. LAUFER




