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June 24, 2003

Nicole Gordon, Executive Director

New York City Campaign Finance Board
40 Rector Street

New York, New York 10006

Dear Ms. Gordon:

Pursuant to Campaign Finance Act §3-708(7) and Campaign Finance
Board Rule 7-04, I hereby request an advisory opinion on the issues set forth
below.

As you aware the Mayor has appointed a Charter Revision Commission to
put before the voters the issue of eliminating party primaries. The Chair of that
Commission has publicly stated (even before the Commission was convened)
that such a proposal will be piaced before the voters. The issue of the elimination
of party primaries is an issue of significant concern to all of the citizens of the
City of New York as it will affect not only how its government is chosen, but
also, ultimately, who will make up that government. It is an issue that
candidates for public office will be asked to address by their constituents and is,
of course, also of immediate interest to those candidates. It is also an issue that
members of the city government, and particularly the Members of the City
Council, may address (subject to a public referendum) in their own consideration
of the Charter and possible action to amend that Charter. I, therefore, inquire as
follows:
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1. May a candidate for city office who is participating in the
Campaign Finance program establish a separate committee to raise
and spend money solely to publicize through print and broadcast
media a position on the proposed Charter revision to eliminate
party primaries without the contributions and expenditures being
subject to the contribution and expenditure limits of the Campaign
Finance Act? Does it make a difference whether the candidate’s
name is included either in the body of the publicity or as sponsor of
the publicity or is not mentioned at all?

2. May a candidate expend money raised through his or her
campaign committee (and subject to the contribution and
expenditure limits of the Act) to publicize through print and
broadcast media a position on the proposed Charter revision to
eliminate party primaries? Does it make a difference whether the
candidate’s name is included either in the body of the publicity or
as sponsor of the publicity or is not mentioned at all?

3. May a candidate expend matching funds received as a result of the
candidate’s participation in the Campaign Finance program to
publicize through print and broadcast media a position on the
proposed Charter revision to eliminate party primaries? Does it
make a difference whether the candidate’s name is included either
in the body of the publicity or as sponsor of the publicity or is not
mentioned at all?

I look forward to an expeditious response from the Board to these
inquiries and am, of course, available, to meet with the Board or staff to answer
any questions or provide any additional information that may be necessary for
the Board to frame its response. I can be reached at 212-725-8825.

Very truly yours,
2(

Herman D. Farrell, Jr.
State Chair



